Espresso classic Indonesia Sumatra Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Indonéskou kávu ze Sumatry pražíme tmavě pro přípravu pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7–9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
pěstitelé A PŮVOD
Farmáři ze sdružení Koperasi Kopi Gayo Organik (KKGO) kávu pěstují v nadmořské výšce 1 200 – 1 600 metrů ve čtyřech okresech Sabun, Atu Lintang, Jagong a Bergendal, které jsou známé produkcí jedné z nejkvalitnějších káv v oblasti Acehu. Kromě kávy farmáři pěstují stromy lamtoro, pomerančovníky a tamarillo, které poskytují stín a zároveň slouží k další obživě farmářů.
Indonésie je známá pro svůj jedinečný proces polosuchého zpracování (wet-hulled/giling basah). Ačkoli jeho přesný původ není jasný, vzniklo pravděpodobně v Acehu koncem 70. let 20. století.
Tuto metodu zpracování kávy si oblíbilo mnoho pěstitelů, kteří neměli k dispozici infrastrukturu pro sušení kávy, která by ji chránila před vysokou vlhkostí a nestálými srážkami typickými pro Sumatru. Ve vyšších nadmořských výškách se stálou vlhkostí a nepředvídatelnými srážkami může být sušení pomalejší, tím i riskantní a obtížné.
Zpracování polosuchou metodou wet-hulled
Základní postup při zpracování polosuchou metodou (wet-hulled),, je následující: třešně se sklízejí a dužina se odstraňuje na malých ručních nebo motorových strojích na farmě nebo v její blízkosti. Od klasické promyté metody je rozdíl, že na zrnech zůstává prakticky celý pergamen. Káva přes noc fermentuje v malých nádržích, kbelících nebo pytlích a následující ráno se promyje čistou vodou. Poté se káva suší na slunci půl až dva dny v závislosti na počasí. Toto první sušení slouží k vysušení slupky, což následně usnadňuje odstranění pergamenu. Pergamen je poté odstraněn a káva se opět suší, zpravidla už ve větších zpracovnách mimo vlhké prostředí vysokých hor. Následuje třídění zrn a další finální sušení na exportní hodnotu vlhkosti (12 %).
O sdružení
Sdružení Koperasi Kopi Gayo Organik (KKGO) vzniklo v roce 2006. Více než 1435 členů, kteří pěstují kávu, žije a hospodaří ve čtyřech okresech v Acehu: Sabun, Atu Lintang, Jagong a Bergendal. Není náhodou, že tyto okresy jsou se vyznačují jednou z nejkvalitnějších káv v oblasti Acehu.
Zdroj: Sucafina.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.