Bezkofeinová káva Honduras Capucas Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš kávovar zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí. Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Kávu pražíme středně, takže si ji skvěle vychutnáte připravenou i v moka konvičce. Co se týče poměru vody a kávy, držte se instrukcí od výrobce – každá konvička je přece jen trochu jiná. Co doporučujeme my, je uvařit vodu zvlášť a do konvičky ji nalít horkou. Káva díky tomu nenavlhne a bude mít o poznání lepší chuť. Samotné „překapání" kávy je pak otázkou pár minut.
Způsob Odstranění kofeinu z kávy
Zrnka byla zbavena kofeinu pomocí Švýcarského vodního procesu. Tato metoda nevyužívá žádné chemikálie, jen horkou vodu a uhlíkové filtry. Zrnka se namáčí ve vodě, do které se postupně uvolňuje kofein a další složky (oleje a aromata) a vzniká tzv. extrakt zelené kávy. Do něj se poté namáčí nová zelená zrna, ze kterých se tentokrát uvolní již jen kofein, ostatní látky zůstávají v zrnech. Jakmile je v roztoku vysoká koncentrace kofeinu, přefiltruje se, aby mohlo docházet k dalšímu odstranění kofeinu. Celý proces trvá zhruba 8–10 hodin, než je kofein zcela vyplaven. Výsledkem je káva s 0,01 % kofeinu a minimální ztrátou chuti a vůně.
Příběh kávy
Naše honduraská zrnka pochází z úbočí nejvyšší hory Hondurasu, kde ji drobní farmáři z družstva COCAFCAL pěstují v nadmořské výšce 1200–1800 metrů. Úbočí nabízí skvělé podmínky pro pěstování kvalitní kávy. Pramení zde řada potůčků a řek, díky čemuž mají kávovníky dostatek vláhy. Všudypřítomné jehličnany a citrusy jim poskytují zase stín. Kávové třešně zde zrají pomalu a mají tak dostatek času naplno rozvinout svoje ovocné chutě.
Káva z družstva COCAFCAL se pyšní řadou certifikací včetně Fairtrade a Bio. Družstvo se snaží přispívat nejen k lepšímu využívání environmentálních zdrojů, ale i těch finančních a lidských. Jejich misí je zlepšovat kvalitu života rodin farmářů i celé venkovské komunity západního Hondurasu. A využívá všechny možné prostředky, aby produkovalo prvotřídní kávu – spolupracuje s pražírnami a baristy, organizuje pravidelné ochutnávky a dokonce provozuje vlastní testovací pražírnu, kavárnu i maličký eko-penzion.
Zdroje: Swisswater.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.